LikeWise Label

Een droom die werkelijkheid wordt

Een architect uit Den Haag en een jurist uit Amsterdam. Op elkaars pad gekomen door sport, dansen om precies te zijn. Ze waren er allebei niet bijster goed in, maar leuk vonden ze het wel en een vriendschap was al na een van de eerste hiphop danspassen geboren. Wonende in Amsterdam en Den Haag zijn zij beiden op hun eigen manier bezig met duurzaamheid. Remmerswaal is cum laude afgestudeerd op het onderwerp duurzaamheid op de TU in Delft en is architect. Zaal opende onlangs haar eigen sportschool in Amsterdam, genaamd Underground. Beiden stoorden zich in toenemende mate aan het feit dat er voor sportkleding weinig duurzame, kwalitatieve opties zijn, die ook nog te betalen zijn.

Ruim twee jaar geleden spelen ze voor het eerst met het idee om een eigen sportlabel te beginnen. Simpelweg omdat zij zelf moeite hebben met het vinden van duurzame sportkleding. Zachte stoffen, mooie pasvorm en functionaliteit, dat is waar het ze om gaat. Dit is lastig te vinden en als zij het vinden is het vaak erg prijzig. Daarnaast hebben zij zelf graag meerdere sportsetjes in hun kast hangen, maar willen ze ook minimaliseren. Zo ontstond het idee om de sportkleding dubbelzijdig te maken. Op deze manier kun je met één setje, vier verschillende looks creëren. Het productieproces was lang en ingewikkeld. Een 100% duurzaam merk opzetten is niet makkelijk. Vooral als je niet in wilt leveren op kwaliteit. En die staat bij hen altijd voorop.

Nadia Remmerswaal vertelt: “Twee jaar geleden zijn we begonnen met het ontwikkelen van LikeWise Label, simpelweg doordat het onmogelijk was om mooie duurzame en betaalbare sportkleding te vinden. Wanneer ik toch iets kon vinden, was er vaak ingeleverd op de kwaliteit van de stof,waardoor het minder comfortabel zit, te veel glanst of doorschijnt. Het is onze missie om een verandering te starten op het gebied van sportkleding.”

Sharon Zaal vult haar aan: “We keken ook naar onze eigen wensen en die van mensen om ons heen. Enerzijds willen we veel keuze hebben in de kledingkast, anderzijds willen we minimaliseren. Daaruit ontstond het idee om de sportkleding dubbelzijdig draagbaar te maken. Een set van twee geeft zo vier verschillende looks.”

LikeWise start met een capsule-collectie om overschotten en verspilling te voorkomen. Pas wanneer een groot deel van de collectie is verkocht, wordt er opnieuw besteld en geproduceerd. De kleding wordt geproduceerd in een zeer kleinschalige fabriek in Litouwen. Hier werken een twintigtal dames die op een eerlijke manier betaalt worden en zelfs 20% meer verdienen dan de EU-standaard. De stof wordt duurzaam geproduceerd in Italië, de producent is OEKO-tex 100 gecertificeerd, energieneutraal door gebruik van zonnepanelen en doet tevens aan waterrecycling. Daarnaast maken zij aanspraak op de ‘Zero Discharge Aim’, wat inhoudt dat ze geen schadelijke chemicaliën uitstoten tijdens het productieproces. Tot slot wordt de vrijgekomen CO2-uitstoot gecompenseerd via Trees For All. Deze organisatie plant de hoeveelheid bomen die nodig is om de Co2-uitstoot te compenseren.

Op de website zullen regelmatig blogs en artikelen verschijnen waarin Nadia vanuit haar expertise relevante onderwerpen bespreekt en toelicht.

Vragen & suggesties

Mail naar info@likewiselabel.com